Alles over Running & Coaching Dordrecht

blog 1 | over mij

Het werd de hoogste tijd! Tijd om mijn passies te gaan delen en daarmee een helpende hand te zijn. Eén van die passies is hardlopen. Ik hoor van anderen dat ik iemand ben die makkelijk contact leg en door mijn enthousiaste en positieve instelling anderen inspireer. Dit samen, met het toepassen van coachingsvaardigheden, denk ik een gouden combinatie te hebben gevonden om jou, zowel letterlijk als figuurlijk, op weg te helpen. Daarom dus Running & Coaching Dordrecht.

Beginnen met hardlopen bij Running & Coaching Dordrecht

Hardlopen! Het liefst doe ik dat vroeg in de ochtend, als het zonnetje opkomt, de natuur nog bedekt is met een laagje mist en je ongestoord kan genieten van de omgeving. Voelen dat je leeft, dat je ademt, geen stress ervaart, pure ontspanning, in het nu zijn. De natuur ontwaakt, het zonnetje komt op, de vogels beginnen te fluiten en het gevoel dat je één bent met de natuur is iedere keer weer een cadeautje. Vroeg uit mijn bed stappen is dan ook geen probleem, als je weet, dat die ervaring op je wacht. Thuis aangekomen onder de douche, welke ik altijd eindig met zo’n 2 minuten koud. Koud! Waarom?, om nog meer dat gevoel van ‘ik leef’ te ervaren, de energie te voelen en daarnaast is het uitermate goed voor je lijf en mentale weerbaarheid. Dat gevoel, ook zonder die koude douche, wil ik met je delen. Daarom ben ik begonnen om starten met hardlopen aan te bieden voor een groter publiek op een laagdrempelige manier. Hoe mooi is het als jij gaat ervaren, wat ik hierboven beschrijf. Daarnaast kent hardlopen nog vele andere positieve effecten.

Runningtherapie bij Running & Coaching Dordrecht

Ik spreek regelmatig personen die het zwaar hebben. Hiermee bedoel ik dat zij stress ervaren, welke van uiteenlopende aard kunnen zijn. Door te ‘moeten’ voldoen aan verwachtingen van een ander of van zichzelf, door bijv. perfectionisme na te streven, kan dit soms behoorlijk in de weg gaan zitten. Een beetje stress is goed om te kunnen presteren, maar als dit meer regel is dan uitzondering, chronisch wordt en enige vorm van ontspanning niet meer mogelijk, kan dit verregaande gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren. De gevolgen van stress kunnen somberheid of depressiviteit zijn, of zelfs tot een burn-out leiden. Bewegen, en dan vooral buiten, kan prima bijdragen aan herstel, maar werkt ook zeker preventief. Wandelen is een prima manier om toe te passen. Vormen van bewegen op een wat intensievere manier, zoals hardlopen, biedt nog een paar extra voordelen. Dat is dan ook de reden dat ik in 2020 de opleiding runningtherapie ben gaan volgen. Door persoonlijke aandacht te geven door middel van een op maat gemaakt programma, zijn mooie resultaten te halen. Deelnemers kijken na afloop positiever naar de toekomst en er worden letterlijk voorwaartse stappen gezet. Ik ervaar zelf ook de heilzame werking van hardlopen en combineer dit o.a. met ademhalingsoefeningen en gewoon eens even stil te zijn, in de vorm van mindfullness en meditatie.

Coaching bij Running & Coaching Dordrecht

Naast dat ik mijzelf continue wil blijven ontwikkelen, o.a. doot het lezen van boeken, luisteren van podcasts of door het volgen van een opleiding, ben ik ook graag onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling en groei van iemand anders. Persoonlijke groei kan voortkomen uit een wens om iets nog beter te doen, maar ook vanuit een probleem. Als je vastloopt, bijv. op je werk, of als je voor een belangrijke keuze staat. Maar hoe zet je nu die eerste stap, als je er zelf even niet uitkomt of meer zelfvertrouwen wenst. Dat begint vaak met het bespreekbaar maken, met je partner of een goede vriend(in) of door professionele hulp te zoeken. Die helpende hand bied ik je graag en daarom ben ik in maart 2021 gestart met een professionele coach opleiding, welke ik begin 2022 succesvol heb afgerond. Groei ligt op de loer op de grenzen van je comfortzone, door die te (onder)zoeken en mee te leren spelen, zet je de stappen die hiervoor nodig zijn. Je gaat zien en ervaren wat er allemaal voor mogelijkheden zijn, gepaard met soms wat weerstand, maar eenmaal overwonnen, machtig mooi! De meesten komen tot de conclusie, “had ik dit maar jaren eerder gedaan”.

Het gezicht achter Running & Coaching Dordrecht

Als kind was ik veel buiten te vinden, voetballen met vriendjes, en vervolgens ook lid geworden van een voetbalvereniging. Ik was toen al dol op rennen, daarmee maakte ik het verschil. Het feit dat ik mee mocht spelen in de wat hogere elftallen, was zeker niet te danken aan mijn voetbal skills. Mijn kracht was mijn uithoudingsvermogen en een linker ‘poot’, positie linksbuiten.  Ik ben door een hardloopevenement, welke georganiseerd werd door de voetbalvereniging, eigenlijk pas voor het eerst in aanraking gekomen met de loopsport. Ik deed mee aan een 3 km wedstrijdje over het voetbalcomplex en werd daar verrassend eerste, het krantenartikel met mijn naam moet ik nog ergens hebben liggen. Wat was ik trots zeg! Ik werd uitgenodigd om eens mee te doen met een wegwedstrijdje over 5 km in Dordrecht. Geen eerste plek, maar kon wel leuk meekomen. De voetbalverenging werd vervolgens ingeruild voor een atletiekvereniging. Hercules in Dordrecht, welke later gefuseerd is met Parthenon en nu Fortius heet, waar ik nog altijd lid van ben. Ik ben daar al snel diverse atletiekonderdelen gaan oppakken, maar de midden-lange afstand had wel mijn voorkeur.

Al vrij snel ontstond er een vrienden groep, waarvan er een aantal het idee hadden om een trainersopleiding te gaan volgen. Dat leek mij ook wel wat en door het volgen van een aantal opleidingen heb ik mij ontwikkeld tot een allround atletiektrainer. Na jaren de jeugd begeleid te hebben, ben ik later overgestapt naar de loopgroepen, waar ik zowel de midden-lange afstanden als de langer afstandsgroepen, van 5 km tot aan de marathon, begeleid heb. Ik kijk met veel plezier terug op die periode. Na het afronden van een administratieve opleiding heb ik, als één van de laatsten, mijn dienstplicht vervult en ben daarna aan het werk gegaan. Hierdoor ontstond er minder tijd en ben ik gestopt als trainer om voldoende aandacht te kunnen schenken aan werk en gezin. Uiteraard ben ik zelf altijd blijven doorlopen, dat was wel al een ‘way of life’ geworden.

Na zo’n 20 jaar ontstond er weer ruimte en had ik de wens graag bij te dragen aan de persoonlijke groei van diegenen die daar behoefte aan hebben en hierin begeleid willen worden. Ik heb in 2020 een opleiding tot Insights Discovery Practitioner afgerond. Deze tool geeft op een positieve manier inzicht in elkaars voorkeuren voor gedrag. Ik begeleid momenteel bij mijn werkgever individuen en teams hiermee en ben actief als (team)coach. Daarnaast begeleid ik Young Professionals tijdens hun eerste stappen in het bedrijfsleven.

 De combinatie van starten met hardlopen, runningtherapie en coaching sluiten mooi op elkaar aan en komen mijn passies bij elkaar.

Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt, mogelijk voel je je aangesproken. Heb je interesse of vragen, laat dan gerust een berichtje achter op de contactpagina van Running & Coaching Dordrecht. Ik neem zo snel als mogelijk contact met je op.

Een sportieve groet en hopelijk tot snel!
Peter

Scroll naar boven